Spirituális dúlaságom

A szertartások, hagyományok (azaz ünnepek), a szakralitás az életem, a mindennapjaim része. Számomra így természetes, hogy a szülés körül is ott vannak, benne vannak:
  • a szavak, képek, női támogatás erejével
  • feldolgozást, integrálást segítő beszélgetésekkel a várandósság előtt, közben és szülés után is
  • szülésre bocsátó szertartással (blessing way)
  • szülés utáni záró szertartással
  • labirintus járással
  • születésalagúttal
Általánosságban igaz, hogy nincs szabály arra, hogy hányszor veszünk részt ezeken az ünnepeken. Nem kell, hogy egyszerre tegyük le a terheinket, engedjünk el mindent vagy bármit, nyíljunk meg vagy zárjunk be.A szavak, képek, a női támogatás ereje

A szavaink néha többek: imává, mantrává, fohásszá válnak. Áldássá (jókívánsággá). A szándék határozza meg őket. Formálhatja őket az irigység és a harag is, ezektől pedig jól eső lehet megtisztulni.

A képek segítenek a mentális munkában: ha rájuk nézünk, emlékeztetnek minket, hogy van hitünk (magunkban és kinek hite szerint az istenében), hogy erősek vagyunk, hogy van egy célunk és nem adjuk fel, hogy megcsináljuk, hogy jók vagyunk, hogy jó úton haladunk, hogy nem vagyunk egyedül.

A női körnek régen megvolt a maga szerepe és ideje, ahogy a férfiak is elvonultak néha. Amikor nők vannak egymás között oxitocin termelődik, amire szüksége van fizikálisan is a női testnek az optimális működéshez: az agyunknak, a ciklusunknak, a belső nemi szerveinknek mind-mind lételeme. És nekünk is szükségünk van rá, hogy megtapasztaljuk egymás szeretetét, támogatását, mert sajnos túl sokszor találkozunk az ellenkezőjével. Az intimitás sava és borsa.

Feldolgozás

Mire eljutunk odáig, hogy gyermeket szeretnénk és megtaláljuk azt, akivel szívesen vállalnánk is, majd mire a körülményeket is megfelelőnek találjuk, addigra általában már tartalmas élet áll mögöttünk (mindenki maga ítélje meg, hogy ez mit jelent a számára).

A saját születésünktől kezdve, a gyerekkorunkon át, a családi mintákig (amik visszanyúlhatnak sok-sok generációra - transzgenerációs emlékek, traumák) bármi lehet, ami akadály, nehezítés lehet az utunkon. A legjobb szülőktől is kaphatunk olyan mintát, ami számunkra már nem életszerű. A születésünk is lehet az édesanyánk számára könnyű és/vagy gyors, de számunkra már nem. Egy korábbi szülés vagy veszteség is hatással lehet ránk. A sor végtelen, és nincs két egyforma történet, mert mindannyian mások vagyunk és mindenkinek más a keresztje.

Ezek mind meghatároznak bennünket. Azt is, hogyan szülünk. Ezért dolgozunk velük.

A szülés kitüntetett jelen, amely magával hozza a múltat és előrevetíti a jövőt.
Dr. Geréb Ágnes

A szülés a pillanatnyi élethelyzetünk sűrítménye, sőt, az addigi élettörténetünk egyenes folyománya. Minden, ami történt azzal a kislánnyal, növekvő lánnyal, nővel, várandóssal, aki mind Te voltál, játszik ebben a történetben. És bár a szülés keményen feladja a leckét az addigi életünkről, a gyógyulást is felkínálja a maga megváltozott tudatállapotában, ha van hozzá elég erő és türelem. A következő szülés egy másik szülés lesz. Másik feladvánnyal. Nem kell ugyanazt megrágnod, amit az előző szülésnél. De az biztos, hogy rágnivaló most is lesz. Menj elébe bátran! A szülés nagyon nehéz. De valahogy mégis megéri.
Király Ágnes, bába

A szülés egy természetes gyászfolyamattal jár. Elfogadni, hogy nincs többé az az ember, akik addig voltunk, se az addigi párkapcsolatunk, hol könnyebb, hol nehezebb. Példaképem, csodálatos bábám, Béres Edina a következőképpen ír a gyászról, olvassátok az ő gondolatait az enyémek helyett.

Kell a szándék. A tiéd. Számomra az a legnagyobb segítség, ha mások is kompetensnek tartanak a saját életemben annyira, hogy el tudom dönteni, mikor, mire és mennyire készültem fel, hogy feldolgozzam a témáimat. Így tudom csak kezelni a hozzám fordulókat is. Nem keresek traumát ott, ahol te nem látsz és nem nyomom bele a fejed abba, amibe te magad nem tennéd.

Ebben a folyamatban főleg támogatlak, fogom a kezed, megadom számodra az időt, megteremtem a lehetőséget és a biztonságos teret számodra. Meghallgatlak és meghallak. Legitimnek tekintelek, és az érzéseidet, megéléseidet is. Elfogadom a saját megélt valóságodat - nem tekintem se kisebbnek, se nagyobbnak, mint ami szerinted. Rajtad áll, hogy mikor és mit fogadsz el, milyen tempóban haladsz, hány alkalmat érzel szükségnek.

Nem vagyok pszichológus vagy pszichiáter, nincs egészségügyi végzettségem. A tapasztalatom, a szívem és Te vezetsz ezen az úton.

Várandósság és szülés körüli trauma áldozatainak szívből ajánlom Sheila Kitzinger: A szülés árnyékában – katarzis vagy krízis című könyvét. Valamint az EMMA Vonalat, nagyszerű, képzett segítőkkel.

Ezt a cikket is szívből ajánlom dúlaoktatómtól, Dézsi Rékától.

Szülésre bocsátó szertartás

Ünnep. Búcsú. Köszönet. Hála. Változás. Felkészülés.

Búcsú a pocaktól, az egy testben 2 lélek állapotától, a paradicsomi egységtől. Hála a várandósságnak, a testünknek ezért a csodáért, az együtt töltött hónapokért. Felkészülés a szülésre és az anyaság új dimenziójára, amikor meghal a lány és születik az anya (vagy meghal az egy gyermekes anya és születik a kétgyermekes stb), amikor a magzat újjászületik.

A szülésre bocsátó szertartást a betöltött 37. hét után tarthatjuk meg, ha szeretnéd (ekkor már nem áll fenn koraszülés és bármikor érkezhet a babád biztonsággal egészségben).

Csak a képzeleted szab határt, hogy miből álljon akár az egész nap, de még egy hétvégét is rászánhatsz, ha úgy kívánod.

A résztvevőket is te magad határozod meg. Az apa is részt vehet rajta, ha úgy kívánják mindketten a várandóssal.

Kérhetsz pocakgipsz készítést, kismama-masszázst, finom-olajos-rózsaszírmos fürdőt, egy hagyományos női nap/kör kellékeit, dobokat, pocakhennát, labirintust, sütit és minden mást, ami jól esne.

Az én tolmácsolásomban egy ima, egy fohász, egy áldás - kérés és jókívánság. Kérés a test és a gyermek felé, hogy ha felkészült rá, akkor nyíljon meg az aranykapu, legyen világosság és szeretet az alagút végén. Áldás, hogy az út szép és békés legyen, építse a benne résztvevőket, előre vigye az életüket, hozzon gazdagságot (boldogságot, bölcsességet, fejlődést) a család életébe. 


Ezt a szép írást hadd ajánljam a figyelmetekbe élménybeszámolókkal, hátha közelebb hoz hozzá, hogy miért is szép egy ilyen ünnep :)


Szülés utáni lezáró szertartás

A gyermekágyi vérzés után, minimum 6 héttel a szülés után nyílik rá lehetőség. Felső határ nincs: sok-sok évvel később is meg lehet csinálni.

Van, hogy azért van szükség van, mert nyitva marad a kapu. Egy nehéz szülés esetén gyakoribb, hogy szükség van rá, és egy eufórikus szülés esetén is előfordulhat, hogy nem tudunk visszatérni a valóságba.

Alapesetben, ha eltekintünk a szülés körülményeitől, azért javasoljuk, hogy az anya vissza tudjon térni a női mivoltába is, hogy megkönnyítse annak folyamatát, hogy összhangba kerüljön a két világunk. A párkapcsolatunk is hálás lehet érte. Apák is kérhetik: természetes, ha őket is alaposan megmozgatja az apává válás.

Elmaradhatatlan eleme a rebozo. Ez egy mexikói kendő, amit itthon születéskendő néven is ismerhetünk. Ezzel a kendővel bugyoláljuk be azt, aki kéri. Ez az utolsó szakasza a folyamatnak. Ha valakinek nagyon “szétcsúsztak” a csontjai a várandósság alatt (csípőfájdalmak, derékfájdalmak), nehezen mozog még a szülés után is, annak a gyermekágy alatt is lehet 3 nap elteltével: a csípő területén használjuk a test regenerálására.

Ezt megelőzően lehetséges a boldogasszony fürdője: egy finom-olajos-virágszirmos fürdő, gyógynövényekkel, amelyekkel átgőzöljük a testet és a lelket. Akinek az orvosa és/vagy bábája engedélyezi a fürdést, annak a tesi felfrissülés jegyében a gyermekágy alatt is szeretettel ajánlom ezt a cikket és a benne foglaltakat.

Egy finom olajos, gyengéd és simogató masszázs is követheti a fürdőt, mielőtt előkerül a rebozo. Ez egy másfajta érintés, mint amit a gyermekágy alatt megszokott az anya. Csak róla szól, és csak arról, hogy ő kapjon. A szoptatásra nincs hatással.

És minden más is belefér, amit az anya kíván.

Lehet egyszerre feldolgozás és ünnep is, amikor helyrekerülnek a szülésnél történtek és köszönetet mondhatunk a testünknek a szülésért és a gyermekünkért.

Labirintus

Annyira szépen leírja és összefoglalja ez a cikk, hogy nekünk nőknek miért lehet fontos és hasznos a labirintus, mint szimbólum, és a labirintus, mint eszköz, és a labirintus-járás, hogy ezt osztom meg veletek elsősorban.

Nincs két egyforma labirintus és kétszer ugyanúgy végigjárni sem lehet.

A labirintusba bemenni nem kötelező, de ha elkezdjük, végigjárjuk.

Az út nem bent ér véget, hanem ki is jövünk. Miután mélyre mentünk, felszínre is hozzuk a dolgokat.

Fontos tudni, hogy a labirintus nem útvesztő, nincsenek zsákutcák és nem lehet eltévedni benne. Így ha nem is tudod fejből az utat vagy nem látod be az egészet, akkor is biztonságos.Általában együtt építjük meg a labirintust.

Végig kísérnek a dobok, és tartjuk a teret.

És a legfontosabb Te vagy, veled és érted van értelme. Lehet csak a tiéd a labirintus és megoszthatod másokkal.

Gyerekek is járhatják.

Rengeteg sebet kaptunk már (születés, szülés, kapcsolatok, félelmek, betegségek, veszteségek stb)
Tudományosan is bizonyított, hogy nagyanyáink történeteit (pl traumáit) a génjeinkben (is) hordozzuk (itt egy cikk róla).

Azt is tudjuk, hogy biológiai tény, hogy aki lányt hord a szíve alatt, az az unokáját is hordja, így minden nőben ott él a lánya, a gyermeke.

Amikor egy nő önmagán dolgozik, akkor az anyáit és lányait is gyógyítja.


A szer része lehet az ima (kérés), az áldás (jókívánság), az illóolajok (segítő), a füstölő (tűz és föld elem, biztonság), a hangtál és a dob (gyógyító rezgés, hangterápia).

A legfontosabb te magad vagy, nélküled semmi sem történik. Lehet egyéni és csoportos.

Születésalagút

Nagyon sok mindent leír ez a cikk arról, hogy mire jó egy ilyen alagút. Valóban újjászületünk általa (a hozzászólásokat nem javaslom elolvasásra, hogy elvárások nélkül, tisztán haladhass át az alagúton, a saját élményeidet megtapasztalva).

Csak csoportban működik, legalább 10 fő szükséges hozzá.

Mi magunk alkotjuk az alagutat. 

Várandósok nem vehetnek részt rajta.

Végig vannak segítők és szólhatnak a dobok, tartjuk a biztonságos teret. 
Beszélgessünk róla.