Bálint Boglárka vagyok. Három gyermek édesanyja, akiknek a születése és korai vetélésem gyökeresen megváltoztatta az életemet többszörösen is.

Első alkalommal tervezett és törvényes otthonszülésből toxémia gyanú miatt a várandósságom utolsó hetében kórházi szülésre kötelezett bennünket a törvény. A körülményekhez képest békés, éjszakai vajúdásban volt részem, felváltva a dúlám és a férjem társaságában. Ami kérdés és tájékoztatás nélküli, elavult protokoll szerinti, valós orvosi indok nélküli beavatkozásokkal és megszégyenítéssel tarkított szülésben végződött.

Ez az erős szülésélmény kerek egy éven keresztül siratott, gyúrt, formált és dolgozott velem- bennem. Az utamon, amit ez idő alatt bejártam, a dúlám és a bábám végig kísért. A koronát a dúlaképzésem tette fel rá, amely elindított a lezárás útján, hogy el tudjam engedni a haragot, a gyászt és a bűntudatot, hogy végre az az anya lehessek, aki a szülőszobán nem születhetett meg.

Akkor azt hittem, hogy ha minden rendben lett volna, támogató környezetben lettem volna, és minden álmom teljesül, ma nem lennék az, aki vagyok, és nem lennék dúla sem. Hogy kaptam egy életcélt, amit köszönök és rengeteg tapasztalatot, amit megoszthatok másokkal. De ma már azt vallom, hogy nem azért lettem az aki, mert megaláztak, megszégyenítettek, traumatizáltak, hanem mindezek ellenére lettem, aki most vagyok, és nem a trauma érdeme, hogy erősebb lettem és jóra fordítom, hanem a sajátom.

A magzati korban elment vendégbabánktól is majd annyit kaptam (a természetes vetélés által is), mint eddigi anyaságom során, és a rengeteg segítségnek köszönhetően, amit ebben az időszakban megélhettem, mára ez is építi és erősíti a családunkat, és egy szelete lehet annak, amiből Ti is merítkezhettek.

Támogatni szeretném a hozzám fordulóknak, hogy ismerjétek a lehetőségeiteket, és támogatni benneteket a céljaitok elérésében.

Egy szép szülésélmény erős anyát szül, aki mindenre képes. És hogy Nektek mi a szép, azt Ti tudjátok csak megmondani.

A magam nevében írhatom:

Érzelmi és információs támogatást nyújtok az anyának a szülés előtt, alatt és után. És ha szeretné, az apának is.

Segítő asszonytárs vagyok, aki azért van az anya mellett az ő kérésére, hogy szeretve és biztonságban érezhesse magát. Támaszkodhass rám, fizikálisan is és érzelmileg is. Hogy megadjam az anya számára azt a szeretetet, támogatást, odafigyelést, elfogadást és türelmet, amit minden várandós, szülő és gyermekágyas nő/asszony megérdemel – feltételek nélkül.

Azt teszem, amit kérsz tőlem: jelen vagyok, ölelek, bíztatok, elismerek, érintek, szeretek, borogatok, támasztok, itatok, etetek, masszírozok, békén hagyok, ringatok stb. – igény szerint, állandó jelenlétben (műszakváltás nélkül).

Biztos pont vagyok.

Két plusz kéz vagyok: háztartásban segíteni, babát ringatni, nagyobb gyermekkel játszani, és ha szeretnéd, két értő fülem is a rendelkezésedre áll.

Elismerem és hiszem, hogy a szülés egy életre szóló kulcsélmény, aminek integrálásához idő és törődés szükséges.

Nem vizsgálok, nem diagnosztizálok, nem helyettesítem a szaksegítséget. Nem vagyok egészségügyi dolgozó.

„A dúla jelenléte az összes császármetszés arányát durván 45%-kal, a vajúdás hosszát 25%-kal, az oxitocin használatát 50%-kal, a fájdalomcsillapító gyógyszereket 31%-kal, a fogók szükségességét 34%-kal és az epidurális érzéstelenítés iránti kérelmeket 10-60%-kal csökkenti” (Marshall H. Klaus, John H. Kennell, Phyllis H. Klaus: The Doula Book – Da Capo Press, 2002.)

Telefonszám: +36-70/94-66-251
Email cím: bogee.balint@gmail.com

Ha olvasnál a személyes élményeimről, akkor ezeket ajánlom a figyelmedbe:

Bába kísérte várandósság

Bábával szültem

Első szülésem története – Hoztam e világra

A gyermekágyról egy szép szülés után

A negyedik trimeszterünk

Az ötödik trimeszterünk