Veszteség

Vesztettem el gyermeket.

És nem vagyok egyedül.

Mindkét élmény olyannyira meghatározó volt számomra, mások tragédiája többszörösen is, hogy úgy érzem, nem tehetem meg, hogy nem foglalkozom vele, hogy muszáj kinyitnom a szívem mások számára is, ebben az élethelyzetben is.

Prenatális veszteség a várandósság 24. hetéig bekövetkező veszteség.

Perinatális veszteség

  • a koraszülés,
  • a császármetszés,
  • sérült gyermek születése,
  • az asszisztált reprodukcióval kapcsolatos veszteségek (mint a meddőség, beültetés előtti és beültetést követő veszteség, és a magzati redukció),
  • valamint ide sorolom a szülészeti erőszakból következő veszteséget is.

 

Ha jól esne egy beszélgetés, ha meghallgatnálak, ha a búcsúban vagy a gyászban szeretnél segítséget – támogatást, megkereshetsz.

 

„Talán a legméltatlanabbul kezelt gyász a babaelvesztés gyásza. Amióta a világ világ, asszonyok ezrei veszítik el várva várt kisbabájukat a várandósság, vagy a szülés során.

Ez a közös asszonyi sors azonban rejtve marad, kevés szó esik róla.”

Singer Magdolna

  

„A születés körüli élmény nem mindig a reményteli várakozások ígéretének megfelelően alakul.

 

Amikor a magzat, kisbaba meghal, jelentős terhelést, kiemelten traumatizáló életeseményt jelent a veszteséget megélt szülőpár számára.

 

Nagyon fontos, milyen támogatást kapnak környezetüktől – az egészségügyi dolgozók, a segítők, a család, és barátok részéről ahhoz, hogy a belső erőforrások mozgósítása mellett, támogató környezetben induljon el és történjen meg egy adaptív gyászfeldolgozás.”

Geiszbühl-Szimon Petra

 

A Napfogyatkozás Egyesület ezirányú képzésein vettem részt azért, hogy méltó módon állhassak mellettetek ebben az embert próbáló helyzetben, ha szeretnétek.

Úgy, ahogy ti szeretnétek.

(Geiszbühl-Szimon Petra: Támasznyújtás pre- és perinatális gyász esetén; Singer Magdolna: A gyászolók segítése és a gyászcsoport-vezetés gyakorlata).